Om Sölje gård och Sölje herrgård

Café Petré

I den gamla kubb-ladugårdens autentiska miljö går det att fika, äta klassiska räkmackor, glass och bakverk.

Det finns sittplatser inne men även på innergården eller på uteserveringen - gårdens gamla gödselplatta.

Många minns tillbaka när mjölkkorna stod och mumsade klöver på foderbordet och många historier har våra besökare berikat oss med från den tiden. Gården levererade sin sista mjölk 2005.

Folkkära konstnärinnan Marja i Myroms väggmålningar skildrar livet på gården från en svunnen tid och där finns även utställningen om Gio Petrés skådespelarkarriär, en intressant resa genom svenska filmhistoria tillsammans med stora namn som Margaretha KrookJan Malmsjö och Per Myrberg.

Den närliggande Herrgården köptes av skådespelerskan och hennes familj 1971 och är än idag familjens privatbostad.

Familjens stora intresse för musik och kultur präglar gården genom olika kulturevenemang och inspirerat till att namnge gårdens utegrillplats "Operagrillen" som öppnar vid utvalda tillfällen under sommarsäsongen.

Hjärtligt & petrévligt välkomna!

Sölje Gårdsbutik

På gården finns även en gårdsbutik med allt från inredning till batteridrivna trädgårdsmskiner, konsthantverk, skinnfällar och lokalproducerade varor från Värmland samt en bokserie barnböcker ”Djuren på Sölje” med fina illustrationer målade av konstnär Marja Hallstensson (Marja i Myrom).

Vi som driver Sölje Gård & Café Petré

Angela Petré

Angela äger gården och jobbar till vardags som projektledare inom besöksnäringen i Värmland och driver under sommaren caféet & butiken.

Angela frilansar även som operasångerska och brinner för musik och kultur, det kändes därför naturligt att bilda Sölje Kultur och Trädgårdsförening, en ideel förening som utvecklar och främjar musik, konst & trädgårdsliv på landsbygden.

Vi som driver Sölje Gård & Café Petré:

Johan Petré

Eventarrangör, ägare och grundare av Petré Event som genom åren arrangerat dryga 700 evenemang, däribland Sveriges mest prestigefulla som Guldbaggegalan och Guldägget men ett otal många av våra största. såväl svenska som internationella filmpremiärer, företagsevenemang i in- och utland och mycket mycket mer.

Johan är även grundare till välgörenhetsorganisationen Operation Aid som gjort en stor insats för krigsdrabbade i Ukraina. Många av gårdens konserter samarbetar med Operation Aid i syfte att samla in pengar till välgörenhet.

Med sin gedigna erfarenhet och breda nätverk kombinerat med kärleken till hembygden i Sölje påverkar Johans engagemang gården främst genom evenemang och konserter.

sölje herrgård

Sölje Herrgård

Söder om Arvika vid Glafsfjordens västra strand ligger byn Sölje. Här alldeles intill vattnet hittar vi vackra Sölje Herrgård. Herrgårdens mittersta delar är från 1700-talet och platsen var en gång Värmlands största äppelodling likaså hjärtat i en pulserande bruksbygd med smedja och glasblåseri.

Herrgården är sedan 1970 privatbostad för familjen Petré och välkomnar besökare endast på förfrågan samt vid vissa utvalda evenemang.

Vänligen respektera privat-skyltarna.